Navigation

Szitakötő lárva

  • Fórum giardia gatto
  • Belépés Szitakötő adatgyűjtés fényképek segítségével A rovarok, ellentétben a madarakkal vagy az emlősök egyes csoportjaival, általában nem tartoznak a legnépszerűbb állatok körébe.
  • Szitakötő adatgyűjtés fényképek segítségével | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  • Testfelépítésük, fejlődésük[ szerkesztés ] Szinte minden fajuk lárvája vízben fejlődik.

Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt A szitakötők igazán különleges lények, és nem csak áttetsző, lebegő szépségük teszi őket azzá.

Körülbelül millió évvel ezelőtt érkeztek a Földre, ők a bolygó első rovarfaja.

szitakötő lárva krém a nemi szemölcsökre

Hosszú idejük volt rá, hogy tökéletesítsék a repülés, a vadászat és a megjelenésük művészetét, írja a Mother Nature Network. Fotó: Pixabay Íme hét kevéssé ismert tény ezekről a csodálatos lényekről 1.

szitakötő lárva papilloma a kantáron, hogyan kezelik

A levegőben kapják el a zsákmányt A szitakötők félelmetes vadászok, légi csapdákkal ejtik el repülés közben a zsákmányt, miközben bemérik pontosan az áldozatot, szitakötő lárva sebességét és röppályáját, és ahhoz igazítják saját repülésüket.

A New York Times cikke szerint egy kutatócsoport megállapította, hogy egy 16 idegből álló bonyolult hálórendszer szövi át a szitakötő agyát, és köti szitakötő lárva a mellkasában lévő motoros repülési idegpályával.

Őseik már több, mint 3OO millió évvel ezelőtt, a karbon korban megjelentek. A szárazföldet meghódító szárnyas rovarok egyik úttörő csoportját alkották.

A neuroncsomag segítségével a szitakötő képes nyomon követni a mozgó célt, kiszámítani annak röppályáját, valamint a sajátjáét, hogy elfoghassa a zsákmányt.

Fotó: Pixabay 2.

A szitakötőkről általában

Hihetetlenül éles állcsontjaik vannak Ezek az éles állcsontok megkönnyítik számukra a zsákmány felaprítását és elfogyasztását. Vadászat közben a szitakötők lábukkal elkapják a zsákmányt, majd éles állkapcsukkal szakítják le annak szárnyait, hogy az ne repülhessen el véletlenül sem a halálos kelepcéből. Fotó: Pixabay 3.

Őrült módra képesek repülni Az állatvilágban kevés olyan faj található, amelyek olyan rendkívüli repülésre képes, mint a szitakötő. Két pár szárnyuk van, és képesek a torhoz kapcsolódó izmaikkal egymástól függetlenül működtetni azokat.

szitakötő lárva papillomavírus, amelyet hpv néven ismernek

Ez lehetővé teszi számukra, hogy megváltoztassák az egyes szárnyak szögét, nagyon mozgékonyak legyenek a levegőben. A szárnyak rendkívül bonyolult módon kapcsolódnak a torhoz, aminek következtében a szitakötők külön-külön is tudják mozgatni a szárnyaikat, így nemcsak a rovarokra általánosan jellemző repülési módra azaz a hát- és a haslemezekhez tapadó izomkötegek összehúzódása és elernyedése révén a szárnyak egyidejű emelésére és süllyesztésére is képesek, hanem olyan sokféle manőverre, amely szinte páratlan az élővilágban.

szitakötő lárva giardia lamblia tratamiento metronidazol

Ilyen többek között az egy helyben lebegés vagy a hátrafelé repülés. A teljes fejük egy nagy összetett szem van A szitakötők összetett szeme háromszögrácsba rendeződött alapelemekből, ommatidiumokból áll, így közel fokos látásuk van, csak egy vak pont közvetlenül mögöttük.

Szitakötők

Ez a rendkívüli látás az egyik szitakötő lárva annak, hogy képesek a rovarokat akár egy órán át is követni, elkerülve a levegőben történő bármilyen ütközéseket a raj többi egyedével vagy más rovarokkal. Sziatkötő szeme — Fotó: Pixabay 5.

Két évig a víz alatt élnek A szitakötők tojásaikat vízbe rakják, és amikor a lárvák kikelnek, két évig a víz alatt élnek. Valójában néhány fajuk, földrajzi élőhelyének függvényében, akár hat évig is megmaradhat lárva állapotában.

További előfordulási helyei: Madagaszkár, a Mascarenhas-szigetcsoport, Szokotra, a Zöld-foki szigetek, a Kanári-szigetek, Madeira, az Azori-szigetek, az Arab-félsziget, valamint Pakisztán és India északi része. A Földközi-tenger medencéjében csaknem mindenütt megtalálható. Az alacsonyabb fekvésű helyeket részesíti előnyben, de az Alpokbana Pireneusokban méteres magasságban is észlelték, helyenként akár még magasabbra is felhatol.

Néhány szitakötő faj sós vízbe rakja le petéit Nagyon-nagyon kevés rovar él az óceánokban, aminek az az oka, hogy az óceán vize sósés a legtöbb rovar nem életképes benne.

Néhány szitakötőfajnak azonban ez nem jelent problémát, mint például a tengerparti sárkánynak Erythrodiplax bereniceiez a szitakötőfaj ugyanis olyan vízbe rakja le petéit, amely még az óceán vizénél is sósabb.

Szitakötő lárva akváriumban - brutális vadász

Az Egyesült Királyság ben építette fel az első ilyen helyet, a Dragonfly Center-t, de világszerte másutt is találhatók hasonlóak.

A szitakötők rajongói az Egyesült Államok délnyugati részén is találnak egy ilyet, kizárólag ezeknek a színpompás rovaroknak fenntartva: az Új-Mexikóban lévő Albuquerque-ben van egy tó, kizárólag a szitakötőknek szentelve.

szitakötő lárva szemölcsök, ahol vannak

Vigyázzunk a beporzó rovarokra is. Kiemelt kép: Pixabay.