Agro-ökológia | Digitális Tankönyvtár

Szimbiotikus baktériumok. Navigációs menü

Kondorosi Éva rendes tag Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

  • A szimbiózis a kölcsönös hasznosságon alapuló együttélés.
  • A növény nitrogén anyagcseréje a továbbiakban már nem függ a talaj nitrogén tartalmától, míg cserébe a baktérium a növény fotoszintéziséből különböző szénvegyületekhez —cukrokhoz, szerves savakhoz —juthat.
  • Baktériumok szállodája az emberi test

A szimbiózis az életünk része. A bennünk élő mikroorganizmusok nélkül gyengék, életképtelenek lennénk.

szimbiotikus baktériumok

De ez igaz az állatokra és növényekre is, amelyeknél a hiányzó, életfontosságú tápanyagokat, aminosavakat, vitaminokat vagy ásványi anyagokat a mikroorganizmusok biztosítják a gazdaszervezetnek. A szárazföldi növények megjelenését millió évvel ezelőtt egy gombával létrejött szimbiózis segítette elő, amely az akkori gyér talajból foszfort, vizet és nitrogént juttatott a növénybe. A nitrogén a szerves molekulák, így a fehérjék és a DNS alapeleme, amelyhez az állatok növényi táplálékkal jutnak, míg a növényeknek ezt a nitrogénforrásokban szegény talajokból kell felvenniük.

szimbiotikus baktériumok

A természetben 60 millió évvel ezelőtt létrejött egy speciális szimbiózis a pillangós virágú növények lucerna, borsó, bab, szója… és a Rhizobium talajbaktériumok között, amelyek a levegőben lévő nitrogéngázt kötik meg és alakítják át a növények számára alkalmas nitrogénforrássá.

Mindegyik növénynek saját baktériumpartnere van, egymást felismerve jön létre a szimbiózis, egy új növényi szerv, a gyökérgümő kialakulása, amelynek sejtjeiben élnek és alakulnak át a baktériumok nitrogénkötő bakteroidokká.

Ez a szócikk szaklektorálásratartalmi javításokra szorul.

Kondorosi Éva Fotó: mta. Így tízévenként más, sokszor nem várt területekre vitte a szimbiózis kutatása. Az első tíz évben a mikrobiális genetika, molekuláris biológia volt a meghatározó.

A szimbiózis csodái – Kondorosi Éva rendes tag székfoglaló előadása

Annak a megértésére törekedtek, hogy hogyan választja ki a növény baktériumpartnerét a milliárdnyi talajbaktérium közül, és szimbiotikus baktériumok módon idézi elő a baktériumpartner a gazdanövényben a gyökérgümők kialakulását.

Ez egy titkos nyelv felismeréséhez vezetett a növény és a baktérium között, amely speciális jelmolekulák küldésén, felismerésén és válaszán alapszik.

szimbiotikus baktériumok

Majd ezt követte a baktériumok által indukált gümőfejlődés mechanizmusának megértése. Miképpen aktiválódnak a differenciálódott gyökérsejtek osztódásra, az osztódó sejttömegből hogyan alakul ki a komplex gümőstruktúra, és azon belül hogyan nőnek óriás sejtekké a Rhizobiummal fertőzött szimbiotikus sejtek? Ezek a kérdések az előadót a növényi sejtciklus szabályozása, a fejlődésbiológia a szimbiózison túlmenően más növényre kiterjesztve területére vezették, új kulcsfontosságú sejtciklusgének felfedezéséhez, általános érvényű felfedezésekkel a sejtdifferenciációt és a poliploid sejtek kialakulását illetően.

szimbiotikus baktériumok

Az utolsó periódus a növényi sejtek és a bennük élő baktériumok duettje, koordinált és hasonló mechanizmusokra épülő lépcsőzetes átalakulása a végső nitrogénkötő állapotig. Ennek kapcsán kimutatták, hogy a baktériumok is képesek differenciálódásra; a genomjuk amplifikálásával nagyra nőni és véglegesen átalakulni nem osztódó sejtekké.

  • Metagenomikai módszerek áttekintése.
  • Zárszó A fejezet célja a növények és mikroorganizmusok közötti, mutualista mindkét fél számára kölcsönösen előnyös jellegű szimbiózisok élettani szerepének bemutatása.
  • A növényi anyagcsere élettana | Digitális Tankönyvtár

A baktériumok differenciálódásáért felelős növényi faktorokat keresve felfedeztek egy olyan géncsaládot, amely csak a pillangós virágú növényekben található meg, és amelynek tagjai csak szimbiotikus baktériumok szimbiotikus sejtekben fejeződnek ki.

Ezek a gének ciszteinben gazdag NCR peptideket termelnek, és a baktériumok átalakulását idézik elő. Medicago truncatula modellnövényben legalább NCR gén van, amelyek közül többnek erős, széles spektrumú in vitro antimikrobiális hatása van, több ponton támadva, gyorsan ölve a baktériumokat, de a gombákat is.

szimbiotikus baktériumok

Bár az elsődleges cél a peptidek szimbiózisban betöltött szerepének megértése, ezek az eredmények ismét újabb területekre vezettek, új antibiotikumok előállításához, molekuláris mechanizmusuk megértéséhez és az antibiotikum-rezisztens törzsek eliminálásához. Jó indíttatást kaptam az ELTE szakbiológus szakán, majd a Szimbiotikus baktériumok Biológiai Központban Duda Ernő, Venetianer Pál és munkatársaik révén, de pályám meghatározó lépése mégis a férjemmel, Kondorosi Ádámmal és munkatársaival végzett közös munka volt.

szimbiotikus baktériumok