Gomba/Ehető gombák/Sárga gyűrűstinóru – Wikikönyvek

Sárga gomba, Gomba/Ehető gombák/Sárga gévagomba – Wikikönyvek

Pinterest Google Nyomtatás Május elején tele van a vízpart ezzel az izgalmas, gyakori gombával, amely fiatalon szedhető és ehető is.

Előfordulása[ szerkesztés ] Nyáron és kora ősszel jelenik meg a meleg, esős időszakokban, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekbenbokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire csoportokban fordul elő.

Egyes vidékeken igen gyakori.

kenőcs vagy gyógyszer a genitális szemölcsök ellen

Megjelenése[ szerkesztés ] Tölcsér alakú, de szabálytalan, kalapszerűen kiszélesedő felső része fodros szélű. Közepes termetű, tojássárga színű ehető gomba. Termőrétege ráncos, eres nem lemezes.

 • Sбrga rуkagomba
 • Sárga rókagomba – Wikipédia
 • Sбrga kйnvirбggomba
 • Más neve i : - Étkezési érték: ehető gomba.
 • A sárga rókagomba, tudományos nevén Cantharellus cibarius, nem ismeretlen az ínyenc konyha rajongói előtt.
 • A Wikimédia Commons tartalmaz Sárga gévagomba témájú médiaállományokat és Sárga gévagomba témájú kategóriát.
 • Gomba/Ehető gombák/Sárga gévagomba – Wikikönyvek

A kalaprésze többnyire domború, hullámosan lapos, csak néha tölcséres, 3—10 cm széles, széle kezdetben kissé aláhajló, később felhajló és fodrosodó. Színe sárga — főtt tojás sárgájához hasonló — vagy világosabb, főleg a bükkösben termett példányok sárgásfehérek.

Más neve i : sárgagéva vagy givagomba fűzfagomba, reves cseresznyefagomba, karélyos tinóru, fűzfatüdő, kénsárga gévagomba Étkezési érték: ehető gomba Élő vagy elhalt lombos fákon, ezek vastag ágain telepszik meg; az ártéri erdőkben gyakran jelennek meg.

A termőtesten mélyen lefutó, egymással összekötött vaskosabb ráncok, erek vannak. Színük a kalaphoz hasonlók, vagy kissé világosabb, spórája fehér színű.

 1. Hpv okoz ana
 2. Emberi papillomavírus tünetei
 3. Sárga gévagomba – Wikipédia
 4. Rókagomba, az ínyencek kedvence | szallaskehida.hu
 5. Milyen betegségek rejtik a szájszagot
 6. Диаспар многое забыл, и среди забытого оказался и подлинный смысл любви.
 7. А в конечном счете -- что окажется важней.

Tönkje rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3—8 cm hosszú, 0,5 cm vastag. A kalapnál kissé világosabb sárga. Húsa merev, tömör, fehér, csak a bőr alatti részeknél sárgás.

emberi papillomavírust okoz

Ha figyeljük a ráncos, eres termőréteget, más gombával alig téveszthetjük össze, csak a figyelmetlen, gombát nem ismerő téveszti össze a mérgező sárga gomba tölcsérgombávalamely sötétebb, vörösesbarna, narancsszínű, finom feketés vonalakkal rajzolt és szabályosan lemezes, csoportos.

Alakra és színre igen hasonló hozzá az ehető sárga gerebengomba is, de annak termőrétege tüskés. Hasonló hozzá még a fakó sárga tölcsérgombade az szabályosan lemezes és rozsda sárga színű.

listeria oxiuros

Felhasználása[ szerkesztés ] Közkedvelt, kitűnő, jól ismert ehető gomba. Mindenféle gombás ételnek alkalmas, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos, ezért a piacokon sárga gomba nagyobb mennyiségben árusítják. A sárga rókagomba.

Sárga gévagomba bemutatása! Szabi Zoli (szazo)