Parazitás betegségek | Kutyatár | Kézikönyvtár

Paraziták parazitái

Nemcsak azért, mert ezek a paraziták akár kutyáink életét is veszélyeztethetik, hanem mert több közülük zoonózis, azaz állatról emberre terjedő fertőzés. Fontos hangsúlyozni, hogy az évente egyszeri féreghajtást rendelet írja elő, ám városi környezetben, a Gazdikkal szoros együttlétben élő kutyáknál kifejezetten javasolt ezt negyedévente elvégezni.

férgek hatékony kezelése

További kérdéseikkel, valamint hogy megtalálják az Önöknek legalkalmasabb védekezési protokollt, kérjük, forduljanak állatorvosukhoz! Melyek a kutyák leggyakoribb belső élősködői? A kutyák paraziták parazitái parazitái többfélék lehetnek. Előfordulhatnak a bélcsatornában, a szív üregeiben vagy nagy ereiben, a tüdőt vagy szívet tápláló erekben, a bőrben, de akár a szemben is. A bél élősködői közé tartoznak az egysejtű Giardia fajok, az orsóférgek pl. Toxocara canisa galandférgek pl. Dipylidium caninum, Taenia és Echinococcus fajoka kampósférgek pl.

méregtelenítő kiegészítők a test tisztításához

Ancylostoma, Uncinaria fajok és ostorférgek pl. Trichuris vulpis. A tüdőt vagy a szívet tápláló erekben élősködik az Angiostrongylus vasorum, a szúnyogok terjesztik a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis és a bőrférgességért felelős Dirofilaria repens fajokata szemférgességet Thelazia fajok pedig legyek juttatják Kedvenceinkbe. Ezek a fertőzések súlyosak lehetnek? A bélférgek komoly problémát jelenthetnek kölyökkutyáknál vagy a legyengült paraziták parazitái, felnőtt állatokban.

A szívférgesség és a tüdőférgesség viszont könnyen életveszélyes, kezelés nélkül akár halálos fertőzés lehet, mely sajnos egyre gyakoribb hazánkban is. Milyen tüneteket okozhatnak a bélférgek?

A paraziták parazitái

Orsóférgek Ezekkel a parazitákkal a kutyák az ürülékben található peték miatt bármilyen életkorban megfertőződhetnek, de a leggyakoribb, hogy a kölykök a méhlepényen keresztül vagy a szoptatás alatt fertőződnek meg. Kölykökben a nagyszámú orsóféreg fejlődésben való elmaradást, súlyos emésztőrendszeri zavart hasmenés, hányásfénytelen bundát és jellegzetes, kerek pocakot túlzott gázképződés okozhatnak. A lárvák egyes esetekben a tüdőbe is vándorolhatnak, ilyenkor köhögés, tüdőgyulladás is kialakulhat.

Kifejlett állatoknál a fertőzés gyakran tünetmentes is lehet. Kampósférgek A kampósférgek a bélfalba kapaszkodva vérrel táplálkoznak, így súlyos fertőzöttség esetén vérszegénység alakulhat ki, enyhébb esetekben fáradékonyság, hasmenés és testtömeg-csökkenés jelentkezhet.

Paraziták a szervezetünkben: mikor gyanakodjunk?

A kölykök akár már a méhben megfertőződhetnek. Ostorférgek Az ostorférgek paraziták parazitái vastagbélben élősködnek, jelenlétük irritációval és gyulladással jár, Kedvenceink vérével táplálkoznak. A fertőzöttségre a fogyás, az akár krónikussá váló vagy véres hasmenés utalhat.

A tünetek ebben az esetben is fiatal állatoknál lehetnek súlyosabbak. Galandférgek A galandférgek akár több 10 centiméter nagyságúra is megnövő bélparaziták, amik a bélcsatornában élve, paraziták parazitái béltartalomban található tápanyagokat hasznosítják. Jelenlétük főleg kölykökben okozhat emésztési zavarokat hányás, hasmenésde akár fejlődésben való lemaradást is eredményezhet. A Dipylidium caninum, a kutya leggyakoribb galandférge, köztigazdája a bolha, tehát bolhásság esetén erre a parazitára paraziták parazitái gondolnunk kell!

helmintox zidainim

A kutyákban előforduló Echinococcus fajok közül pl. Echinococcus granulosus több is megfertőzheti az embert, azaz a betegség zoonózis, ezért is kiemelten fontos Kedvenceink megfelelő és rendszeres parazitamentesítése.

Giardiózis A Giardia fajok egysejtű paraziták, kutyákat és embereket egyaránt megfertőzhetnek, tehát ez a betegség is zoonózis!

A mikroszkópikus fertőző alakok akár hónapokig is életben maradhatnak környezetünkben pl. A fertőzés jellegzetes nyálkás, sokszor visszatérő hasmenést okozhat, elhúzódó esetben komoly testtömeg-vesztés is bekövetkezhet. Szív- és bőrférgesség Ezeket a parazitákat szúnyogok terjesztik, az egyre enyhébb telek következtében ajánlott ellenük egész évben védekezni. A betegség korábban a melegebb égövön fordult elő, most már azonban évek óta, egyre nagyobb számban találkozunk vele olyan kutyákban is, akik soha nem hagyták el az országot.

Parazitás betegségek

A szívférgesség nagyon alattomos betegség, mert akár hosszú ideig is tünetmentesen vagy jellegtelen tünetekkel étvágytalanság, fáradékonyság lappanghat. Mire tüneteket köhögés mozgatáskor vagy fizikai megterheléskor, szapora vagy nehezített légzés, paraziták parazitái, láz okoz, már nagyon nehéz vagy akár lehetetlen megmenteni kutyánk életét.

A parazita okozta keringési zavarok miatt kialakulhat hasvízkór vagy végtag vizenyő. Hirtelen megerőltetéskor, paraziták parazitái féreg fertőzöttség esetén kutyánk akár el is pusztulhat, de az is Kedvencünk halálához vezethet, ha az elhalt férgek trombózist okoznak a különféle belső szervekben tüdő, vese, lép vagy toxinjaik károsítják a kutya szervezetét.

Szívférgesség kutyában Dr. Dobos Kovács Mihály felvétele A kifejlett szívférgek akár 40 cm hosszúak is lehetnek, elsősorban a szív jobb kamrájában és a szomszédos erekben helyezkednek el.

Bőrférgesség esetén a bőrben akár különböző méretű, tömött tapintatú csomókat is találhatunk a testen bárhol. Tüdőférgesség A parazitákat fertőzött csigák terjesztik köztigazdaként.

Tünetként fáradékonyság, krónikus, akár véres köhögés, véralvadási problémák jelentkezhetnek. Szemférgesség Ezek az élősködők leggyakrabban a gyümölcslégy közvetítésével jutnak el Kedvenceinkre, vagy ritkább esetben ránk. Az érintett szem kipirulhat, könnyezhet, váladékozhat, hunyorgás, esetleg kötőhártya- szaruhártya-gyulladás is kialakulhat.

Szemférgek a belső szemzugban Hogyan előzhetem meg vagy kezelhetem ezeket a parazitózisokat? Fontos tudnunk, hogy a bélcsatornában megtalálható élősködők fertőző alakjai nemcsak a bélsárban találhatók meg, hanem a végbéltájékról nagyjából bárhova elkerülhetnek, ezért mindig nagyon fontos a kézmosás.

a trichocephalus helye

Közterületen is és a kertünkben is nagyban csökkenthetjük a fertőzés esélyét, ha összeszedjük a kutyapiszkot kutyánk után. A belső élősködők elleni hatóanyagok nem nyújtanak védelmet a fertőződés ellen, csak az állatban jelenlevő parazitákat pusztítják el, ezért szükséges férgesség esetén a kezelés megismétlése. A külső és belső paraziták elleni együttes köztigazda, zoonózis és rendszeres védekezés, valamint a szűrővizsgálatok pl.

Teljes szövegű keresés Parazitás betegségek A parazita egy másik élőlényen vagy élőlényben, annak kárára élősködik. Ismerünk növényi és állati élősködőket.

Ma már szerencsére nagyon sokféle hatóanyag és készítmény csepp, tabletta, nyakörv paraziták parazitái rendelkezésünkre a paraziták elleni harcban. Mindenképp részletesen beszélje meg állatorvosával, hogy Önnek és Kedvencének melyik protokoll adja a leghatékonyabb és legmegfelelőbb védelmet.

Ez is érdekelheti:.