Módszertani levél a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről

Multirezisztens baktériumok

Tartalom

  Multirezisztens baktériumok levél a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről Az országos tisztifőorvos levélben hívja fel a szakma figyelmét a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések megelőzésére szolgáló, tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai anyagra.

  Ezeknél a baktériumoknál ugyanis olyan tulajdonságok alakulnak ki, amelynek köszönhetően ellenállnak a korábban még hatásos antibiotikumoknak, ennek következtében a fertőzések kezelése megnehezül vagy akár lehetetlenné válik. A multirezisztens kórokozók leggyakrabban a multirezisztens baktériumok kezelt vagy a bentlakásos intézményekben ápolt embereket veszélyeztetik, de egészséges felnőttekben és gyermekekben is előfordulhatnak.

  pinworms és HIV

  A módszertani levél segítheti a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések és járványok megelőzését szolgáló intézkedések gyakorlati megvalósítását. Európában és ezzel együtt hazánkban is ezek az antibiotikum kezelésre nem reagáló baktériumok okozzák ma már az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős részét, így napjainkban az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.

  Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok kialakulásához alapvetően a túlzott és a helytelen antibiotikum használat vezetett. A felelőtlen antibiotikum alkalmazás ellen a lakosság és az antibiotikumokat felíró orvosok is sokat tehetnek.

  a vastagbél megtisztítja a szabad méregtelenítés folyamatát

  Ha indokolatlanul, vagy nem az orvos utasításai szerint szed valaki antibiotikumokat, azzal hozzájárul az antibiotikum rezisztencia növekedéséhez. Indokolatlan az antibiotikum szedése a vírusos fertőzésekre pl. A fertőzések megelőzésében kulcsszerepe van a helyes kézfertőtlenítési, kézmosási gyakorlatnak is, melyet mindenkinek alkalmaznia kell: a betegnek, a látogatóknak és az egészségügyi személyzetnek is.

  enterobiasis a gyermekgyógyászatban

  Számos szakmai tanulmány bizonyítja, hogy az egészségügyi intézményekben a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések kialakulása és elterjedése megelőzhető a megfelelően, következetesen és fegyelmezetten végrehajtott intézményi infekciókontroll programmal és antibiotikum felírási, illetve alkalmazási szabályozással.

  Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat www.

  Multirezisztens kórokozók terjedése — kizárólag kórházi probléma?